Espectacles i activitats

L'Origen del Jazz

Joan Pujol Carandell

dissabte 20 de juliol / 20 h
Museu de la Torneria / exposició de pintura

L'origen del jazz a través de la mirada pictòrica de Joan Pujol Carandell, reconegut pintor gironí amb arrels torellonenques.
Presentació del projecte a càrrec del mateix Carandell, projecció d'audiovisual i col·loqui amb l'autor.

Els tres mosqueters

Grup Xarxa

 dissabte 20 de juliol / 21 h
diumenge 21 de juliol / 18 h
teatre Cirvianum / teatre familiar

D’Artagnan arriba a París amb l’esperança de convertir-se en mosqueter del rei. Abans d’aconseguir el seu propòsit, es veurà immers en tota mena d’aventures que afrontarà amb l’ajuda de tres mosqueters: Athos, Porthos i Aramis. Enfrontats sovint al totpoderós cardenal Richelieu, ajudaran a salvar l’honor de la Reina.

En el camp del cinema i de la televisió, «Els tres mosqueters» han estat adaptats moltíssimes vegades. Ara és el torn del grup Xarxa, on els protagonistes tornen a ser nenes i nens que volen reviure les aventures d’aquests personatges tan atractius i tan mítics al crit «d’un per a tots i tots per a un!».

Venda d'entrades al web del Teatre i a taquilla a partir d'una hora abans de començar l'espectacle. Preu: 7,50 € anticipada i 9 € a taquilla.

cultura popular / concerts / jocs

Dijous 25
18.30h / Plaça de la Vila / Porronada infantil / Festiu familiar
20h / Plaça de la Vila / XXVI Festa del batre i la civada / Festiu popular

21h / Plaça de la Vila / Sopar del Veteranot / Popular

23h / Plaça Vella / Festa del 25è aniversari de la Porronada amb Deixebles PD's/ Concert i Pd

Divendres 26
23h / Zona esportiva / Zona@Fondu amb Sense So'n. Actuaran: Staz Jimenez, Daniel Aguayo i Aitor Baena / Pd
23.30h / Zona esportiva / Diversiones + Adala & The Same Song Band + Bandidos / Concerts

Dissabte 27
18h / Zona esportiva / Zona@Fondu amb We Project. Actuaran: Juarez + Elio Kenza + Zapa's Bro i Nandu / Pd
18h / Zona esportiva / Polifang masculí (1era edició) / Esport - joc
19:30h / Zona esportiva / Polifang femení/ Esport - joc

24h / Zona esportiva / Deceleratrix + Nyandú + Deixebles band/ Concerts

Diumenge 28
16h / Jardins Vicenç Pujol / Volei Campa / Esport popular
17h/ Jardins Vicenç Pujol / Guerra dels escuts / Jocs

Dilluns 29
18h / Plaça Vella / Pholiphilo femení (1era edició)/ Jocs
19:30h / Plaça Vella / Poliphilo masculí / Jocs

Dimarts 30
19h / Jardins Vicenç Pujol / Can Parrella Roots amb el col·lectiu Hilight Sound & ARRC/ Concerts

Dimecres 31
21h / Plaça Vella / Pescant la Lluna

Dijous 1 
16h / Zona esportiva / Deixebles d'acer / Jocs

Divendres 2
23:59h / Zona esportiva / Riminí / Contrarellotge

Arximarató de transcripció

dimarts 23 de juliol / De 9 a 14h i de 16 a 19h
Arxiu Municipal / literatura i història

Posa’t a prova! Podràs llegir i interpretar un text de 1862? 

Portes obertes a l’Arxiu Municipal perquè tothom qui vulgui pugui acostar-s'hi una estona per intentar transcriure parts del llibre d’actes del Ple de l’Ajuntament de 1862.

No fa falta coneixements previs. Obert a tothom qui vulgui provar de desxifrar l’escriptura i la cal·ligrafia de l'època.

Activitat per a tots els públics.

Danses de Torelló

Dansaires de la Vall del Ges 

divendres 26 de juliol / 22.15 h
plaça Vella /dansa 

Tota comunitat, des de l’antiguitat, ha tingut la necessitat de comunicar-se d’alguna manera, sigui amb música o moviment. És amb aquesta simplicitat que han nascut les danses populars, una forma de diàleg entre les persones d’una mateixa població o regió. La Vall del Ges no ha estat pas un lloc diferent dels altres. Gràcies als treballs de recuperació i investigació duts a terme, coneixem la manera que en aquestes contrades teniem de comunicar-nos, com dèiem, a través de la música i el moviment. Com en l'aplec de Bellmunt amb el ball de la Bolangera o en el de Rocaprevera amb el ball del Mocador. Tots ells balls de canvis de parella, per així poder descobrir la possible festejadora o festejador.
Dintre les diferents danses i balls populars que s’han pogut conservar, hi ha les que podem veure des de ja fa uns 30 anys ininterrompudament per la Festa Major: la Dansa, el Ball del Ciri i l’Espunyalet, que interpreten el grup de Dansaires de la Vall del Ges. Essent una activitat viva i de constant evolució, durant aquests anys hi ha hagut petites modificacions de com eren inicialment.
També se'n ha creat de noves, o no tant noves, doncs el grup els Trolls ja porten més de vint-i-cinc anys realitzant  la dansa dels Verds. Una dansa amb una clara i volguda reivindicació social. Tot això arrodonit amb un ball popular tradicional i participatiu, com sabem que també es feia antigament; així, entre tots, anem salvaguardant les nostres tradicions.

Vintage Brothers

Cia. Circo Los

dissabte 27 de juliol / 19.15 h
plaça Vella / circ 

Dos artistes de circ es disposen a realitzar el gran espectacle amb el que els seus avantpassats triomfaven arreu del món en la primera meitat del segle XX. Però en aquest cas, no tot surt com estava previst, i els nostres dos entranyables acròbates hauran de sobreposar-se als entrebancs i als còmics conflictes que succeiran durant tot l'espectacle i que ben segur sorprendran l'espectador amb la brillant i divertida resolució; tot realitzant malabars, monocicle, trapezi i acrobàcies arriscades pel deliri del públic.

Vintage Brothers és un espectacle de circ clàssic i familiar, per a tots els públics, fresc, àgil i divertit.

Romeu i Julieta 2020

Grup Xarxa

dissabte 27 de juliol / 21 h
diumenge 28 de juliol / 18 h
teatre Cirvianum / teatre familiar

Romeu i Julieta és una de les obres més conegudes de la literatura universal. És també una tragèdia d’amor juvenil, apassionat i sense límits.

El seu autor, William Shakespeare, ens presenta el conflicte entre dues famílies –Els Montesco i els Capuleto– que són enemics irreconciliables des de fa molts anys.

Des del grup Xarxa, hem fet una adaptació pròpia en què hem convertit l’espectacle en una Òpera Rock adreçada a nens i joves i seguint els principis pedagògics que durant aquests 15 anys hem intentat inculcar.

Romeo i Julieta 2020 és un espectacle amb  música en directe.

Venda d'entrades al web del Teatre i a taquilla a partir d'una hora abans de començar l'espectacle. Preu: 7,50 € anticipada i 9 € a taquilla.

Djangologie + Dr. Rumbeta

dissabte 27 de juliol / 22.30 h
plaça Nova / música

Djangologie és un grup que segueix els orígens musicals de l’anterior Djangologie, formació musical que va ser pionera en l’estil gypsy-jazz al nostre país cap els anys noranta del segle passat i que va deixar el llegat de tres CD’s amb temes tradicionals de l’estil, temes de Django Reinhardt i algun de propi.

Ara el nou Djangologie es renova  buscant una formació una mica diferent de la típica de l’estil, mantenint la guitarra i el violí com a instruments tradicionals, però buscant noves sonoritats amb la incorporació del vibràfon, l’acordió i la bateria.

Així mateix, sense abandonar el swing característic del “swing-manouche”, busca, en altres formes musicals, noves maneres d’expressió. Ara els temes són tots propis, no hi ha estàndards del gènere ni composicions del mestre Reinhardt. Això dóna, encara més, un plus d’originalitat a aquest nou Djangologie que, sense marxar dels seus orígens, vol oferir una nova tendència.

Per escoltar-nos cliqueu aquí

Dr. Rumbeta l'integren els històrics de la rumba catalana, un trio alegre i festiu. La rumba típicament del carrer i les places, de revetlles i festes majors. Els millors ventiladors característics d'aquest gènere musical a càrrec dels gitanos de Mataró capitanejats pel príncep de la rumba, Rafalito Salazar.

Sortir del Tu

Cia. Túnels Connexions Teatrals

diumenge 28 de juliol / 19.30 h
plaça de la Vila / teatre de carrer

Primer espectacle d'aquesta nova companyia torellonenca, inspirat en els túnels de Bracons, dels quals enguany se selebra el 10è aniversari d'obertura.

L’objectiu de Sortir del tU és traslladar en espais urbans l’impacte que provoquen en els paisatges aquestes vies de comunicació entre territoris

Construïm túnels per tal d’unir territoris allunyats aparentment. Què passa si et poses a cavar? a perforar? estem preparats per el què po­dem trobar? Com ens relacionem amb allò desconegut? i allò conegut? Podem perforar-nos a nosaltres mateixos per poder-nos unir? Sortir del tu, ens parla de relacions, internes i externes, de lligams d’amor i de desig. Uns éssers vinguts de les entranyes ens confrontaran amb allò que tenim a dins, per tal de connectar-nos amb ells i amb nosaltres mateixos.

Una producció de Teatre Cirvianum i Teatre Principal d'Olot

Direcció: Maria Codinachs

Intèrprets: Toni Ortega, Júlia Clarà i Jordi Font

diumenge 28 de juliol / 22.30 h
plaça Nova / ball

Fundada l'any 1996 a Torelló, l'Orquestra Venus compta actualment amb una formació de 12 músics i amb més de 1.200 actuacions per tot el país.

La Venus és una orquestra per a ballar de principi a fi, per escoltar i també gaudir de l'espectacle, amb una molt bona escenografia i noves coreografies.

13è FOTOCLIP

La Vida

Agrupació fotogràfica Torelló

dimarts 30 de juliol / 21 h
teatre Cirvianum / fotografia, teatre i música

Aquest any l’Agrupació Fotogràfica de Torelló, amb el Fotoclip 13.0, ens proposa endinsar-nos sobre el tema de la Vida.

Diuen que la Vida és el pas intermedi entre el naixement i la mort. La veritat però és que cada un de nosaltres tenim la visió i punt de vista del que és i representa. La idea però més global és la d’una gran aventura, per tant ens cal  viure-la, sentir-la, estimar-la, riure-la, plorar-la, jugar-la, guanyar-la, perdre-la... Però quines influències rebem els éssers humans durant aquest període? Els nous fotògrafs participants en el Fotoclip ens mostren la seva visió sobre nou etapes de la Vida. Totes les diferents imatges acompanyades per la música de Carlos Martorell i el moviment corporal del duet Santi Serratosa & Mariona Castells.

Us convidem doncs a venir a viure i veure aquest gran misteri que és la Vida.

Pescant la Lluna

Regidoria de Cultura i Deixebles de Sant Feliu

dimecres 31 de juliol / 21 h
plaça Vella / sopar, espectacle i cercavila

“Diu la tradició, o sia, la veu popular a través de les generacions, que un cert dia, un bon torellonenc, bon xic jovial i ingenu, potser el moliner de Puigbacó o de Malianta, tornant de la vila en una vesprada de cel esbatanat i transparent, lluïa una lluna plena, exuberant i pomposa, atractiva com mai, que reflectia perfectament en les aigües encalmades del Gorg del Saule, un xic amunt de les palanques del Ges.

L’home s’aturà embadalit, contemplant tan bell espectacle com poques vegades havia vist, i se li acudí de pensar: Qui sap si la podria haver, la lluna, ara que no em veu ningú… I, fet i dit, acudí al proper molí a cercar un gran cove i de retorn al gorg la lluna romania quieta i atractiva, mirallant-se en rara perfecció damunt de les plàcides aigües.

El bon home, freturós i calmós, alhora, es ficà de peus a l’aigua, immergint, a poc a poc, el gros cove. Quan l’aigua restà encalmada, feu que la lluna restés dintre del cove, immòbil, perfectament encerclada i, aleshores amb forta embranzida, se l’enduia enlaire; però, la lluna, llesta i escorredissa, tot seguit lluïa novament en el mirall de l’aigua. I això una vegada i una altre, a poc a poc o de pressa, amb persistent voluntat i no menys sana il·lusió, fins que un tocatardà, tafaner i burleta, que d’amagat de tal espectacle gaudia, digué a plena veu:

– Apa, “pescallunes”, no siguis tabalot, deixa’t de fantasies i ves-te’n per feina que al molí t’esperen…

I el “pescallunes”, avergonyit, amb el cove sense lluna, desaparegué a correcuita. Però el tocatardà tafaner i maliciós no sabia que en aquest món les il·lusions també ajuden a viure i qui sap si a viure joiosament.

El fet s’escampà tot seguit i, per això, als torellonencs, des d’aleshores, ens diuen Pescallunes.”

(Font: Llegendes i tradicions de la Vall del Ges i dels seus contorns- Ramon Vinyeta 1979)

PESCANT LA LLUNA vol re-crear i actualitzar la nit en la qual transcorre la llegenda del poble de Torelló.

Partint d’un tranquil sopar popular de Festa Major, els veïns de Torelló seran transportats dins la seva pròpia llegenda.

Preu del sopar: 15€
Venda de tiquets: Bar Munich, El Galliner, L’Animal, Llibreria Montseny, Llibreria Colors i Òptica Francolí

Col·laboren:
Colla Gegantera i Grallera de Torelló, col·lectiu Pullassu, Diables del Ges, Agrupació Sardanista de Torelló i Bastoners del Ges.

Alguns neixen estrellats

dijous 1 d'agost / 18 h
teatre Cirvianum / teatre

Alguns neixen estrellats és un espectacle que reflecteix la vida d'un personatge ingenu, simpàtic, entranyable que lluita per situar-se a la vida però, malauradament, és desgraciadet... La seva rutina diària és trobar feina, i quan la té, no li dura més d'un dia; tot s'espatlla, tot se l'hi trenca... Podríem dir que és un "gafe"... Segur que tots en coneixem algun d’aquests...Segur. Fins i tot, la dona i la sogra el tenen atabalat. Tot el món sembla que es giri en contra d'ell.

Una comèdia protagonitzada per Joan Pera, prou reconegut en les seves innombrables tasques còmiques i acompanyat, aquesta vegada, per el gran David Olivares, que després d'haver treballat junts en El fantasma de Canterville, tots dos ens ofereixen un espectacle absolutament rialler que ens evoca alguns dels personatges més universals de la Comèdia; Charlot, Miter Bean, Woody Allen, Frank Spencer, Inspector Closseau,...

Passi el que passi en gaudirem!... Està garantit.

De Joan Pera
Direcció Enric Llort

Repartiment: Joan Pera i David Olivares 

Venda d'entrades al web del Teatre i a taquilla a partir d'una hora abans de començar l'espectacle. Preu: 22 € anticipada i 24€ a taquilla.

dijous 1 d'agost 
20h / Concert de Festa Major / 23h / Ball
plaça Nova / música

Fundada pel Mestre Pere Rigau l’any 1884, la Cobla Orquestra Montgrins és la més antiga de Catalunya en actiu, més de 130 anys de tasca ininterrompuda.
Montgrins fa un Espectacle en majúscules ofert per uns vocalistes capaços de satisfer el públic més exigent, i sustentat per uns músics i uns arranjaments de gran qualitat.
La cobla orquestra Montgrins és la degana de les cobles entre les avui existents i una de les més prestigioses agrupacions musicals de Catalunya.

*Creu de Sant Jordi de la Generalitat de Catalunya
* Premi Nacional de Música