DANSES DE TORELLÓ

Divendres, 22 de juliol, a partir de 2/4 de 10 del vespre, a la plaça Vella

Versots, la Dansa de Torelló, Ball dels Verds i Concert de balls tradicionals amb Modus Parentis

Divendres, 22 de juliol A partir de les 21.30 h Plaça Vella

Tota comunitat, des de l’antiguitat, ha tingut la necessitat de comunicar-se d’alguna manera, sigui amb música o moviment. És amb aquesta simplicitat que han nascut les danses populars, una forma de diàleg entre les persones d’una mateixa població o regió. La Vall del Ges no ha estat pas un lloc diferent dels altres. Gràcies als treballs de recuperació i investigació duts a terme, coneixem la manera que en aquestes contrades teniem de comunicar-nos, com dèiem, a través de la música i el moviment. Com en l’aplec de Bellmunt amb el ball de la Bolangera o en el de Rocaprevera amb el ball del Mocador. Tots ells balls de canvis de parella, per així poder descobrir la possible festejadora o festejador.

Dintre les diferents danses i balls populars que s’han pogut conservar, hi ha les que podem veure des de ja fa uns 30 anys ininterrompudament per la Festa Major: la Dansa, el Ball del Ciri i l’Espunyalet, que interpreten el grup de Dansaires de la Vall del Ges. Essent una activitat viva i de constant evolució, durant aquests anys hi ha hagut petites modificacions de com eren inicialment.

També se’n ha creat de noves, o no tant noves, doncs el grup els Trolls ja porten més de vint-i-cinc anys realitzant  la dansa dels Verds. Una dansa amb una clara i volguda reivindicació social. Tot això arrodonit amb un ball popular tradicional i participatiu, com sabem que també es feia antigament; així, entre tots, anem salvaguardant les nostres tradicions.