4a EDICIÓ DE PESCANT LA LLUNA

Diumenge, 31 de juliol, a partir de les 9 del vespre, als Jardins de Can Parrella

Recreant la llegenda

Dissabte, 31 de juliol A partir de les 21 h Jardins de Can Parrella

“Diu la tradició, o sia, la veu popular a través de les generacions, que un cert dia, un bon torellonenc, bon xic jovial i ingenu, potser el moliner de Puigbacó o de Malianta, tornant de la vila en una vesprada de cel esbatanat i transparent, lluïa una lluna plena, exuberant i pomposa, atractiva com mai, que reflectia perfectament en les aigües encalmades del Gorg del Saule, un xic amunt de les palanques del Ges.

L’home s’aturà embadalit, contemplant tan bell espectacle com poques vegades havia vist, i se li acudí de pensar: Qui sap si la podria haver, la lluna, ara que no em veu ningú… I, fet i dit, acudí al proper molí a cercar un gran cove i de retorn al gorg la lluna romania quieta i atractiva, mirallant-se en rara perfecció damunt de les plàcides aigües.

El bon home, freturós i calmós, alhora, es ficà de peus a l’aigua, immergint, a poc a poc, el gros cove. Quan l’aigua restà encalmada, feu que la lluna restés dintre del cove, immòbil, perfectament encerclada i, aleshores amb forta embranzida, se l’enduia enlaire; però, la lluna, llesta i escorredissa, tot seguit lluïa novament en el mirall de l’aigua. I això una vegada i una altre, a poc a poc o de pressa, amb persistent voluntat i no menys sana il·lusió, fins que un tocatardà, tafaner i burleta, que d’amagat de tal espectacle gaudia, digué a plena veu:

– Apa, “pescallunes”, no siguis tabalot, deixa’t de fantasies i ves-te’n per feina que al molí t’esperen…

I el “pescallunes”, avergonyit, amb el cove sense lluna, desaparegué a correcuita. Però el tocatardà tafaner i maliciós no sabia que en aquest món les il·lusions també ajuden a viure i qui sap si a viure joiosament.

El fet s’escampà tot seguit i, per això, als torellonencs, des d’aleshores, ens diuen Pescallunes.”

(Font: Llegendes i tradicions de la Vall del Ges i dels seus contorns– Ramon Vinyeta 1979)

PESCANT LA LLUNA vol re-crear i actualitzar la nit en la qual transcorre la llegenda del poble de Torelló.
Partint d’un tranquil sopar popular de Festa Major, els veïns de Torelló seran transportats dins la seva pròpia llegenda.

Col·laboren:
Agrupació Sardanista de Torelló, Ball dels Verds, Colla Bastonera Vall del Ges, Colla Gegantera i Grallera de Torelló, Col·lectiu Pullassu, Dansaires de la Vall del Ges, Diables del Ges, Valltucada.

DIUMENGE, 31 DE JULIOL
19 hTOCS DE CRIDA A LA LLUNA
La Pèrgola, plaça Germà Donat, passatge de la Sagrera, plaça Vella i plaça Nova.Batucada estàtica a diferents punts del poble, a càrrec del grup Valltucada.
Cultura popular
21 hSOPAR POPULAR de PESCANT LA LLUNA
Jardins de Can ParrellaVenda de tiquets a: L’Animal, Llibreria Punt Font, Llibreria Colors, Òptica Francolí, i al punt de renovació de quotes de Deixebles.
15€Cultura Popular
22.30 hPESCANT LA LLUNA
Pont de Can Blanc
Veure recorregut
Espectacle i tot seguit, CERCAVILA amb ZeBrass Marching Band, Canigó i Valltucada, i diferents actuacions de cultura popular.
Ho coorganitzen: Ajuntament de Torelló i Deixebles de Sant Feliu. Hi participen: Agrupació Sardanista de Torelló, Ball dels Verds, Cobla Canigó, Colla Bastonera Vall del Ges, Colla Gegantera i grallera de Torelló, col·lectiu Pullassu, Dansaires de la Vall del Ges, Diables del Ges i Valltucada.
Cultura popular
Fi de festaCONCERTS
Plaça Novaamb PEPET I MARIETA i DJ’s.
Música